Magyarországon elsőként indul Hidrogéntechnológiai szakképzés a DUNAGÁZ Zrt.-nél

Hidrogéntechnológiai szakemberképzést indít Magyarországon elsőként a Hidrogéntechnológiai Szövetség és a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2023 szeptember 28-án írta alá Lepsényi István a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, valamint Komár Kornél DUNAGÁZ ZRT. vezérigazgatója.

 

Az együttműködés aláírásával elindított „hidrogén ellátórendszer építője, üzemeltetője és karbantartója szakképzésekre októbertől lehet jelentkezni. A hatósági engedélyes felnőttképzést a DUNAGÁZ, a képzéseket lezáró képesítő vizsgákat pedig a DUNAGÁZ Vizsgaközpont, mint akkreditált Vizsgaközpont szervezi meg és bonyolítja le.

 

A képzések és vizsgák megvalósításához a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség nemcsak szakmai támogatást nyújt az oktatási segédanyagok és vizsgafeladatok kidolgozásában, hanem a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításában is közreműködik.

 

Az együttműködési megállapodás aláírására szervezett eseményen Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke elmondta, hogy több éve dolgoznak azért, hogy a magyar hidrogénstratégia – ami része a világstratégiának – megvalósuljon, majd rámutatott arra, hogy a célkitűzés az, hogy 2035 után már csak emissziómentes járműveket gyártsanak, ehhez pedig zöld hidrogént kell előállítani., Ahogy megfogalmazta, az elkövetkező években egyre több területen lesz szükség a technológiához értő szakemberekre. Hozzátette, hogy a Szövetség fontos feladatának érzi, hogy az egyre erősödő és elterjedő hidrogéntechnológiához, minden szinten megfelelő számú és képzettségű szakember álljon rendelkezésre. Ezzel a szövetség nemcsak a hazai munkaerőpiac bővülését, hanem magát a technológia elterjedését és megerősödését is elősegíti Magyarországon. Ebben a célkitűzésben talált kiváló partnerre a Dunagáz zRT-ben, aki a felnőttképzés folyamatos változásait követve, a lehető legnagyobb rugalmassággal alakítja képzéseit a piaci igényekhez igazodva.

 

Komár Kornél, a Dunagáz Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte – „Megéltünk már pár nagy pillanatot a Dunagáz életében, de a mai nap joggal lehet egy különleges mérföldkő az életünkben. Izgatottan várjuk a következő éveket, hogy a 2021-ben aláírt magyar hidrogénstratégia céljait szolgálhassuk, ezzel pedig Európa dekarbonizációs törekvéseit támogassuk.”  Hozzátette, hogy az elmúlt 33 évben elég aktív bázisa volt a Dunagáz az energiaszektor oktatásszervezésére. „Reméljük, hogy a tapasztalatainkkal és a Szövetség együttműködésével egy sikeres jövőkép vizualizálható.” – jegyezte meg.

 

Hidrogén ellátórendszer építője, üzemeltetője és karbantartója szakképesítést adó képzések 8 – 10 fős csoportokban történnek Dorogon. A hiány pótló képzésben résztvevők az elméleti és gyakorlati ismeretekről záró vizsgát tesznek, melyről azt igazoló bizonyítványt kapnak.

 

Forrás: https://hh2.hu/index.php/hidrogentechnologiai-szakemberkepzes/

Széchenyi 2020